UISTELE, ONGI...Skoganvarre
Vinkit

Vinkkejä ja ottivälineitä

Täältä löydät vinkkejä alueella kalastamiseen. Tutustamalla näihin vinkkeihin varmistat, että olet oikeilla varusteilla liikenteessä. Parhaiten vinkit palvelevat alueella aloittelevaa kalastajaa, mutta voivat antaa uusia ideoita vähän kokeneemmillekkin kalastajille.

 

Vinkkejä lohenkalastukseen

 

Ottiperhot herättävät aina tunteita ja synnyttävät keskustelua. Olemme luetelleet niistä muutamia ja kaikilla on omansa, oikeaa ja väärää ei ole. Hyviä ottiperhoja ovat kaikki Sunray Shadow:n muunnokset ja perinteinen valko-musta Sunray shadow, lisäksi Cascade, Glödhäck ja Green butt ovat kokeilemisen arvoisia. Kokeneemmalla kalastajalla on rasiassaan varmasti vielä muutama oliivi sarvijaakko.

 

 Lakselva Salmon flies / Lakselva ottiperhot

 

Pintaperhoina toimii bomberi kaikkine muunnoksineen ja viime aikoina surffilauta on osoittanut tehokkuutensa. Alueella kannattaa käyttää lohenkalastuksessa reilua kahden käden lohivapaa, koska Lakselva-joessa saatat törmätä elämäsi isoimpaan loheen.

 

Big salmon at Skogavarre Lakselv river

 

Pienillä välineillä isojen lohien kalastus on vähintäänkin haastellista.   Lohivapojen luokat 9-12 ovat suositeltavia. Kahluuhousuja ja kenkiä tarvitset lohenkalastuksessa tai ainakin ne tekevät kalastuksesta mukavampaa. Läpi koko kauden vesi on kylmää ja riittävä aluspukeutuminen on tarpeellista.

 

Ottipaikat Lakselva-joella

 

Skoganvarren kalastusopas Jari Jamalainen on avannut meille salaisen arkkunsa ja merkannut Lakselvan lohipaikat tähän karttaan. Tutustamalla karttaan vältyt turhalta vaellukselta. Näillä eväillä pääset pitkälle, vaikka et olisi ennen joella käynytkään.

 

Skoganvarre / Lakselva / Fishing pools / poolikartta

 

 

Vinkkejä sisävesikalastukseen

 

Sisävesillä pärjäät kevyemmillä välineillä. Ultralight-välineet ja kevyet luokkien 3-5 perhovat ovat suositeltavia välineitä sisävesillä. Joskus tosin saattaa törmätä isoon järvitaimeneen ja silloin voi hankaluuksia olla pienillä välineillä. Joissakin vesistöissä on myös isoja haukia ja ahvenia. Kahluuvälineet tai veneen vuokraus ovat suositeltavia.

Parhaimpana vinkkinä sisävesikalastukseen voidaan sanoa, että mitä kauemmaksi yleisistä teistä jaksat vaeltaa sitä neitseellisemmille kalavesille pääset. Kalastuspaikkoja on paljon ja usein erillisten järvien välissä saattaa olla vain pieni maakaistale, jonka toisella puolella ruoho saattaa olla vihreämpää...

 

Vinkkejä kalastukseen merellä

 

Nousuvesi on yleensä parasta aikaa rannoilta kalastukseen. Rantapaikat on kuitenkin syytä tuntea ja tietää, sillä merivesi ei takaa saalista, vaan avainasemassa on paikkavalinta. Meritaimenen löydät kohdista, jossa suolainen ja makea vesi kohtaavat eli murtovedestä.

 

Hakeudu rantapaikkoihin, joihin laskee joki tai hieman kookkaampi tunturipuro. Muista kuitenkin, että lohijokien edustat ovat yleensä suojeltuja alueita ja rauhoitusalueet saattavat ulottua kilometrien päähän jokisuulta. Ota aina selvää, onko joen edustalla luvallista kalastaa. Varo nopeaa nousuvettä, se on kastellut useimmat ensikertalaiset ja vienyt kalastajien tavaroita mukanaan.

 

Merellä pääset  parhaaseen lopputulokseen veneen kanssa. Veneitä ja opasta kalastukseen merellä voit kysyä Skoganvarresta.  Veneen kanssa liikkuessa pyri etsimään matalikoita, joilla kalat liikkuvat. Matalikko on Jäämeressä suhteellinen käsite. Mikäli ympärillä on useita satoja metriä syvää, matalikko voi olla tässä tapauksessa esim. 30 metrin syvyydessä.

 

Vinkkejä talvikalastukseen

 

Talvella kannattaa pitää mukanaa kairan jatkovartta, sillä jää saattaa ajoittain olla hyvin paksua. Parhaiten pilkkipaikoille pääsee moottorikelkoilla, joita voi kauttamme vuokrata. Kovimmat kaverit vetävät monot jalkaan ja painavat tunturiin suksien kera. Jos suksiminen ei innosta, voit sopia kanssamme  kuljetus- ja noutopalveluista pelipaikoille.

 

Rautu ja taimen ovat hyviä ottamaan ihan aamutuimaan. Usein iltapäivällä taimen ja rautu rauhoittuvat. Lumipyry ja "pöpperö" keli ovat raudunpilkinnän "kulta-aikaa". Kannattaa kokeilla tummalla kelillä ja syvältä pilkkiessä, vilkkuvaloa. Pilkeistä perinteiset "Krokan" ja "Rauto" ovat hyväksihavaittuja, mutta kokeile rohkeasti omia suosikkejasi.

 

Hyviä pilkkipaikkoja ja niistä vinkkejä saat katsomalla kartat osion sisävesikarttaa. Näillä neuvoilla selviät jo pitkälle ja pääset pilkkimään tunturijärvien rautuja aitiopaikoilta. Pääset sisävesikarttaan tästä linkistä.